Get Adobe Flash player

Proiectul votului uninominal, votat în primă lectură

User Rating:  / 0
PoorBest 

Proiectul votului uninominal, votat în primă lectură

Proiectul PDM de modificare a Codului Electoral prin schimbarea sistemului de vot proporțional în unul majoritar, cu alegerea deputaților în circumscripții uninominale, a fost votat, astăzi, cu 52 de voturi în primă lectură. Inițiativa nu a fost susținută de deputații socialiști, care au declarat că acest proiect profanează activitatea parlamentară, dar și de liberal-democrați, care au spus că se pune în pericol democrația și statul de drept. Deputații liberali nu au participat la vot, părăsind sala până la examinarea proiectului, în semn de protest, iar comuniștii nu s-au prezentat la ședința de astăzi, transmite IPN.

Deputatul democrat Sergiu Sârbu a declarat că peste 800 de mii de cetățeni susțin alegerea directă a deputaților. Faptul că fiecare candidat la funcția de parlamentar va depinde strict de votul cetățenilor îi va responsabiliza și mai mult. Schimbarea sistemului electoral va permite aleșilor poporului să fie mai aproape de cetățeni, ultimii având dreptul să-i revoce din funcție dacă nu-și vor îndeplini obligațiile. Deputatul a mai spus că proiectul a fost expediat pentru avizare Comisiei de la Veneția, iar avizul urmează a fi aprobat în ședința din luna iunie.

Proiectul prevede alegerea deputaților în 101 circumscripții electorale, câte unul în fiecare circumscripție. Pentru a fi înregistrat, candidatul va trebui să prezinte liste de subscripție cu semnăturile a cel puțin 1000 și cel mult 2000 de susținători cu drept de vot. Candidații vor putea candida într-o singură circumscripție uninominală. Candidatul se consideră ales dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate ale alegătorilor care au participat la votare. Pragul de validare a alegerilor se elimină. Pentru ca Parlamentul să fie legal constituit, Curtea Constituțională trebuie să valideze minimum două treimi de mandate.

Deputatul va putea fi revocat prin referendum local în cazul în care nu respectă interesele comunității din circumscripție, nu exercită în mod adecvat atribuțiile de deputat prevăzute de lege, încalcă normele morale și etice, fapte confirmate în mod stabilit. Referendumul local pentru revocarea deputatului poate fi inițiată după expirarea unui an de la intrarea acestuia în funcție sau de la data referendumului local precedent. Revocarea nu poate fi inițiată pe parcursul ultimului an de mandat.

Circumscripțiile uninominale vor fi create de către Comisia Electorală Centrală, în termen de cel mult șase luni de la intrarea în vigoare a legii, în baza unei formule de calcul care va avea la bază numărul alegătorilor înscriși în listele electorale la fiecare secție de votare la ultimele alegeri naționale. Revizuirea hotarelor circumscripțiilor uninominale poate fi efectuată cu cel târziu 90 de zile înaintea alegerilor ordinare.

Deputatul socialist Vlad Batrâncea a menționat că după opt ani de guvernare ratingul partidelor guvernatoare este la pământ și este clar că, dacă se păstrează actualul sistem electoral, formațiunile guvernatoare rămân doar istorie. Socialistul a mai spus că și acest proiect este examinat în maniera guvernării – în grabă și cu încălcări de procedură. În opinia sa, acest proiect este periculos pentru democrație și pentru statul de drept.

Deputatul liberal-democrat Iurie Țap a de menționat că acest proiect va afecta caracterul reprezentativ al Parlamentului. Potrivit lui, revocarea deputatului este un fals. Nu are nicio tangență deputatul cu circumscripția, pentru că parlamentarul nu trebuie să facă drumuri într-o localitate, ci trebuie să elaboreze legi, care să asigure condiții pentru un trai mai bun. În opinia sa, un partid dorește să se mențină cu orice preț la guvernare, iar acest proiect afectează grav bazele democrației din Republica Moldova și interesele statului de drept

SURSA: http://www.ipn.md

 

Vizitatorii

Avem 53 vizitatori și niciun membru online