Get Adobe Flash player

Președintele nu exclude că ar putea modifica componența Consiliului Suprem de securitate

User Rating
PoorBest 

 

Președintele Igor Dodon își exprimă nedumerirea în legătură cu decizia reprezentanților Guvernului și ai majorității parlamentare de a nu participa la ședința Consiliului Suprem de Securitate. Dacă ședințele Consiliului vor fi „boicotate” din nou, șeful statului nu exclude că va recurge la modificări în componența Consiliului Suprem de Securitate, transmite IPN.

Într-o conferință de presă susținută după anunțul democraților cu privire la neparticiparea la ședința Consiliului, convocată pentru astăzi, Igor Dodon a declarat că această decizie poate interpretată diferit. Fie nu au argumente suficiente pentru a-și susține poziția, fie pur și simplu preferă să fugă de răspunderea pentru gesturile pe care le-au comis. Dar mi se pare că e mai grav decât atât și se confirmă suspiciunile noastre că majoritatea parlamentară și Guvernul merg în mod deliberat la înrăutățirea relațiilor cu Federația Rusă”, a menționat președintele.

Șeful statului susține că subiectul cu privire la declararea vicepremierului rus Dmitri Rogozin persona non grata, invocată de democrați, era a cincea la număr. Pe agenda Consiliului figurau și alte subiecte importante. Președintele susține că azi urmau să fie discutate chestiuni cu privire la abaterile comise în procesul de comercializare a patrimoniul neutilizat al Armatei Naționale în perioada 2013-2017, cu privire la complexul hidroenergetic de la Novodnestrovsk, dar și cu privire la activitatea serviciilor speciale străine pe teritoriul Republicii Moldova etc.

„Ei intenționat încearcă să blocheze inițiativele președinției de a restabili bunele relații strategice și economice cu Rusia. Cazul cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin a constituit un motiv contrafăcut al Guvernului pentru a compromite o dată în plus relațiile moldo-ruse. Pentru a crea o nouă stare de tensiune între statele noastre. Înțelegem foarte bine că protectorii lor de peste ocean îi obligă să găsească orice pretext pentru a deteriora relațiile cu Moscova. Indicația este să certe Moldova și Rusia cu orice preț”, a notat Igor Dodon.

În opinia sa, a neglija aceste și alte probleme înseamnă a supune riscului securitatea economică, înseamnă a nu ține cont de interesele naționale ale țării. Or, aceste probleme de asemenea intră în sfera de preocupare ale Consiliului Suprem de Securitate, iar boicotarea ședinței CSS, potrivit președintelui, e o sfidare în adresa intereselor poporului, în primul rând.

„Vreau să vă anunț că, dacă Guvernul și majoritatea parlamentară vor bloca în continuare activitatea Consiliului, eu voi examina posibilitatea de a face modificări în componența CSS, pentru a avea un organ eficient, care nu depinde de mofturile personale ale unor sau altor membri ai acestei structuri”, a declarat Igor Dodon.

Președintele Parlamentului, vicepreședintele Partidului Democrat, Andrian Candu, a anunțat marți, 29 august, că atât conducerea Parlamentului, cât și a Guvernului, nu va participa la ședința Consiliului Suprem de Securitate, convocată pentru astăzi. Potrivit lui, reprezentanții puterii vor lipsi de la ședință deoarece pe agenda Consiliului se află subiecte ce nu țin de competențele acestuia și nici ale președintelui. Oficialul a menționat că un asemenea subiect vizează decizia Guvernului de la Chișinău de a-l declara pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin persona non grata. Andrian Candu a mai spus că absența de la ședința Consiliului nu este un boicot, iar conducerea Parlamentului și a Guvernului va participa la ședințele acestuia când se vor discuta subiecte ce țin cu adevărat de securitatea statului.

Vizitatorii

We have 52 guests and no members online