Get Adobe Flash player

Guvernul a îndemnat Armata să nu se supună comandatului său suprem, politolog

User Rating
PoorBest 

 

Prin adoptarea hotărârii de participare a militarilor moldoveni la exercițiile militare „Rapid Trident” din Ucraina, în condițiile interdicției impuse de seful statului, Guvernul Republicii Moldova a îndemnat Armata să nu se supună ordinelor comandantului său suprem – președintele Republicii Moldova. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova, transmite IPN.

Politologul Boris Șapovalov susține că legea privind securitatea statului prevede clar că președintele ia decizii în tot ce ține de exercițiile militare, aceasta este prerogativa lui. „Președintele și-a expus poziția. Altceva este că argumentele lui pot fi acceptate sau nu. În așa caz, un premier care răspunde pentru acțiunile sale, trebuie să se întâlnească cu președintele pentru a clarifica pozițiile și cum trebuie să se acționeze, dar nu să organizeze luptă deschisă cu președintele”, a spus Boris Șapovalov.

Deputatul PSRM, Bogdan Țîrdea, consideră că Guvernul încearcă să retragă prerogativa președintelui, cea de comandant suprem al forțelor armate. „Acesta este un factor al uzurpării puterii, din punctul meu de vedere, care nu este primul. Aici este ciocnirea directă cu șeful statului, care a fost ales de către cetățeni, dar nu numit la miez de noapte de o majoritate semi-criminală”, a declarat Bogdan Țîrdea.

Juristul Pavel Midrigan consideră că între Guvern și președinte s-a creat un „ping-pong”, care a început din momentul în care Igor Dodon a devenit șef al statului. Potrivit lui, atât președintele, cât și Guvernul are împuterniciri în ceea ce ține de armată. De asemenea, juristul susține că atât hotărârea Guvernului privind participarea militarilor la exercițiile militare, cât și ordinul președintelui de a interzice participarea lor nu au fost publicate, iar actele intră în vigoare doar după publicare.

Vizitatorii

We have 50 guests and no members online