Get Adobe Flash player

Briefing-ul lui Andrian Candu, 19 septembrie 2017

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

(video) Andrian Candu, despre Raportul Kroll: Va fi gata la sfârșit de octombrie, început de noiembrie și împreună cu BNM vom decide când și ce va fi făcut public

 

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a comentat cu privire la revendicarea protestatarilor din 17 septembrie și anume publicarea raportului Kroll 2.

Potrivit lui Andrian Candu, liderul PAS, Maia Sandu, a avut o întrevedere cu Guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea. Dânsul mai susține că și conducerea PPDA a avut întrevederi cu conducerea Băncii Naționale și li s-a spus clar care este situația cu investigația Kroll și când va fi făcut public Kroll II.

„Mai spun încă o dată pentru cei care aud și care nu aud, la data de astăzi, nu există raportul Kroll II, el va fi gata la sfârșitul lunii octombrie, sau începutul lunii noiembrie din ceea ce spun cei de la Kroll. Când va fi gata, se va fi anunța și va fi anunțată și modalitatea prin care va fi făcut public”, a precizat Candu.

UNIMEDIA amintește că la începutul lunii august, reprezentanții firmelor Kroll și Steptoe & Johnson au efectuat o deplasare la Chișinău, unde au avut întrevederi cu reprezentanți ai Băncii Naționale, Procuraturii Anticorupție, Centrului Național Anticorupție și Agenţiei Recuperarea Bunurilor Infracţionale.

Kroll a menționat că planifică să finalizeze lucrul pentru a putea prezenta cel de-al doilea raport până la sfârșitul lunii octombrie 2017. BNM intenționează să publice rezumatul documentului până la finele anului, ținând cont de aspectele de confidențialitate.

Anterior, președintele Parlamentului, Andrian Candu, anunțase că raportul va fi publicat până la sfârșitul lunii mai 2017.

 

UNIMEDIA precizează că, Kroll a început investigaţiile privind furtul miliardului din sistemul bancar moldovenesc la începutul lunii februarie 2015. Primul raport al companiei Kroll a fost făcut public de Andrian Candu în data de 4 mai 2015. Documentul este în limba engleză și cuprinde 84 de pagini

Cert este că în raportul Krol apar mai multe nume cunoscute în Moldova. Este vorba despre acționarii UNIBANK, despre care, Kroll susține că ar fi acționat concertat în beneficiul omului de afaceri Ilan Shor. Ca argument, investigatorii dau sursele de finanțare ale unui grup de persoane care în 2012 deveneau acționari minoritari la bancă.

Astfel, o bună parte dintre ei s-ar fi împrumutat de la 2 instituții financiare din Letonia pentru a cumpăra acțiuni. 

 

Este vorba de acționarii de la Unibank, Petru Lucinschi, fostul președinte al Moldovei, Viorel Melnic, membru PSRM și fostul șef al Departamentului Vamal, Marina Tauber, președinta Federației de Tenis din Moldova, Reghina Apostolova, fost candidat la Consiliul municipal Chișinău din partea PCRM, jurnalistul Vladimir Novosadiuc sau Aurel Marinescu, șeful pazei omului de afaceri Gabriel Stati. 

Sursa:http://unimedia.info

Vizitatorii

Avem 66 vizitatori și niciun membru online