Get Adobe Flash player

CEC a declarat nule alegerile locale noi din Chișinău (2)

User Rating:  / 0
PoorBest 

Comisia Electorală Centrală a declarat nule alegerile locale noi din municipiul Chișinău, desfășurate în două tururi de scrutin, pe 20 mai și 3 iunie. O hotărâre în acest sens a fost adoptată în ședința de vineri, 29 iunie, cu votul a cinci din cei șapte membri CEC prezenți. În timpul ședinței, în fața sediului autorității electorale centrale susținătorii lui Andrei Năstase au protestat, transmite IPN.

Președintele CEC, Alina Russu, a declarat că prin declararea alegerilor locale noi nule, CEC a executat deciziile instanțelor de judecată, care sunt irevocabile. Votarea repetată poate fi aplicată în cazul repetării unui tur de scrutin. În cazul dat, instanța de judecată a invalidat rezultatele atât ale primului tur, cât și ale turului doi. „Astfel, noi, ca autoritate electorală, am fost puși în poziția zero de organizare a scrutinului per ansamblu, a alegerilor. Deoarece vorbim deja de un exercițiu nou, care se numește alegeri locale noi, unde se aplică alte prevederi din Codul Electoral, cu lansarea tuturor procedurilor electorale care caracterizează un scrutin obișnuit, cu identificarea funcționarilor electorali, cu aprobarea programului calendaristic, cu înregistrarea concurenților locali”, a spus Alina Russu.

Președintele CEC a explicat totodată că nu mai pot fi organizate alegeri locale noi pentru că suntem deja în ultimului an de mandat ordinar al primarilor, când nu pot fi anunțate alegeri. Alegeri noi nu pot fi organizate acum și pentru că, potrivit Codului Electoral, în cazul vacanței funcției, alegerile noi se organizează doar de două ori pe an – primăvara și toamna.

După lungi dezbateri, decizia de a declara alegerile nule a fost adoptată cu votul a cinci membri: Alina Russu, Rodica Ciubotaru, Veaceslav Agrigoroae, Iurie Ciocan și Andrei Volentir. Împotrivă au votat doi membri: Vladimir Șarban și Sergiu Gurduza, care au cerut amânarea examinării acestei chestiuni și solicitarea unei explicații de la instanță cu privire la modul în care urmează să fie pusă în aplicare hotărârea judecătorească. De la ședința au lipsit doi membri – Vasile Gafton și Vadim Filipov.

După ședința CEC, liderul Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, mandatul căruia de primar nu a fost validat, a declarat că CEC este o „instituție controlată politic și mafiotic, este una șantajabilă prin intermediul marii majorități a membrilor ei pentru trecutul fiecăruia dintre”. „Noi vom protesta în continuare pentru validarea mandatului. Vom cere în continuare anularea votului mixt. Vom cere în continuare demisia judecătorilor de la prima instanță, de la a doua instanță, de la Curtea Supremă de Justiție și anchetarea lor penală pentru crime grave împotriva poporului Republicii Moldova”, a spus liderul PPPDA.

Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a menționat că ar fi fost firesc ca CEC să ia o decizie de amânare a deciziei sale, în condițiile în care și unii membri CEC au avut mai multe neclarități legate de deciziile pe care trebuie să le pună în aplicare. Decizia luată astăzi de către cei cinci membri ai Comisiei este o decizie politică impusă de regimul dictatorial. Maia Sandu a mai spus că aceasta este încă o „dovadă că toate instituțiile statului fac jocul unui personaj odios”.

Maia Sandu și Andrei Năstase au îndemnat oamenii să iasă la protest duminică, 1 iulie, pentru a cere validarea mandatului de primar.

Vizitatorii

Avem 24 vizitatori și niciun membru online