Get Adobe Flash player

LA SOROCA MAI MULȚI CREȘTINI S-AU SCĂLDAT ÎN RÂUL NISTRU

User Rating

Tradiţia spune că de Bobotează apa este tămăduitoare, Se consideră că are o putere deosebita, pentru ca a fost sfintita printr-o îndoita chemare a Sfantului Duh, iar sfintirea are loc chiar in ziua in care Mantuitorul s-a botezat in apele Iordanului. La biserica Sfinții Martiri Brâncoveni din Soroca se păstrează tradiția ca după sfînta liturghie preotul să arunce o cruce în apa rîului Nistru, iar cei mai curajoși se aruncă in apa ca sa o aduca inapoi. În acest an preoții au aruncat 3 cruci.

Potrivit tradiției cel care scoate crucea din apa va avea noroc tot anul. Oamenii spun ca de Boboteaza nimic nu curata mai bine sufletul decat scaldatul în apa rece ca gheața care îi ajută să fie sănătoși pe parcursul anului.

CREȘTINII DE LA HOLOȘNIȚA S-AU SCĂLDAT ÎN NISTRU...

User Rating

Sărbătoarea Botezului are, pe lângă înţelesurile creştine, trăsături de mare sărbătoare populară. În această zi, predomină practicile de purificare prin stropire cu Agheasmă Mare la care poporul a adăugat rituri de alungare a spiritelor malefice: spălatul sau scufundarea în apa râurilor . Scăldatul în râul Nistru a devenit o tradiție și în s. Holoșnița r-nul Soroca, aici oamenii împreună cu preotul din localitate ani la rând practică obiceiului scăldatlui.

Numărul doritorilor de a se scufunda în apa rece a rîului crește din an în an, unii spun că prin acest obicei își purifică suflete și îți vindecă trupul.Locuitorii satului Holoșnița sunt mândre de tradiția pe care o au de sărbătoarea Botezului și-și doresc ca aceasta să nu fie uitată.

ASTĂZI S-AU SFINȚIT APELE...

User Rating

Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Botezul Domnului, mulțime de enoriași au venit la Catedrala episcopală din Soroca unde au participat la liturghia praznicală. Serviciul divin a fost oficiat de PS Ioan, episcopul Sorocii care împreună cu un sobor de preoți s-au rugat și au sfințit apa.

Oamenii cred în puterea miraculoasă a aghiasmei și după tradiție stropesc casele, ei spun că cei care o primesc cu adevărata credință se vindecă și de boli.

LA SOROCA A FOST SĂRBĂTORITĂ ZIUA NAȚIONALĂ A CULTURII

User Rating

Angajaţii instituţiilor de cultură din raion, autorități și invitați au participat astăzi la Ziua Națională a Culturii, evenimentul a fost marcat în Palatul de Cultură din Soroca. La festivitate au participat colectivele artistice din oraș și

Angajaţi din domeniu, care au demonstrat rezultate deosebite la dezvoltarea şi promovarea culturii, au fost menţionaţi cu diplome oferite de ministerul culturii educatiei si cercetarii, a Consiliului raional Soroca şi a Direcţiei Cultură şi Turism

Vizitatorii

We have 64 guests and one member online