Get Adobe Flash player

Alegerile din februarie nu sunt incluzive, raport

User Rating:  / 0

 

Alegerile din 24 februarie nu sunt incluzive. O analiză efectuată de mai multe organizații nonguvernamentale arată că persoanele cu dizabilități nu se regăsesc pe listele de candidați ale primilor șase concurenți electorali înregistrați. Persoanele de etnie romă, tinerii și femeile sunt incluși într-o măsură insuficientă.

Reprezentanta Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, Alina Andronache, a declarat într-o conferință de presă la IPN că toți concurenții electorali înregistrați au respectat prevederile Codului Electoral privind asigurarea cotei minime de 40% de reprezentare a sexelor. Cifra medie de reprezentare a femeilor pe listele de candidați este de 41,5%. La prima vedere acest lucru înseamnă că sunt cu 10% mai multe femei față de alegerile precedente. Dar când este analizat locul pe liste, se observă că pe primele 10 poziții sunt doar 18% femei. În circumscripțiile uninominale ponderea femeilor candidate este mai mică. Din 4012 candidați care s-au înregistrat până acum, doar 81 sunt femei și mai mult de jumătate dintre acestea candidează independent. Experta de gen spune că partidele promovează femeile fiind constrânse de lege. De aceea, femeile nu se regăsesc pe locurile eligibile, dar pe cele cu mai puține șanse de a accede în Parlament.

Secretara generală a Consiliului Național al Tineretului, Ana Îndoitu, a menționat că partidele practic nu au tineri în listele lor electorale și nu promovează interesele tinerilor în platformele electorale. Tinerii pe listele electorale din circumscripția națională au o pondere sub  30%. Din totalul de 294 de candidați ai primelor şase concurenți electorali, doar 59 sunt tineri. 47 sunt din mediul urban și doar 12 din mediul rural. Doar trei tineri sunt plasați pe primele 15 poziții, cu șanse de accedere în Parlament.

Potrivit lui Ion Duminică, consultant la Fundația Est-Europeană, până acum sunt trei persoane de etnie romă pe listele electorale. Două persoane sunt membri ai consiliilor electorale de circumscripție uninominală. Șapte sunt membri ai grupurilor de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea candidaților la funcția de deputat.

Analizând accesibilitatea informației, Andrei Brighidin reprezentant al Fundației Est-Europene, spune că s-a constatat că informația publicată pe paginile web este accesibilă, însă platformele electorale publicate de către candidați nu sunt în format prietenos pentru persoanele cu dizabilități intelectuale.

Raportul de monitorizare „Cât de incluzive sunt alegerile din 2019?!” a fost elaborat de Fundația Est-Europeană, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare și Uniunea Țărnă Rom.  Monitorizarea se desfășoară în cadrul proiectului „Pledoaria societății civile pentru alegeri incluzive și corecte în Republica Moldova, conform recomandărilor UE și OSCE/ODIHR și angajamentelor în domeniul drepturilor omului”, realizat în perioada ianuarie 2018 – iunie 2020 de către Fundația Est-Europeană, în Parteneriat cu CPD, Piligrim Demo și Uniunea Țărnă Rom, finanțat de UE și cofinanțat de Guvernul Suediei.

 

Gripa face noi victime. Numărul deceselor se ridică la 6

User Rating:  / 0

De la începutul sezonului gripal 2018-2019, gripa de tip A(H1N1) a făcut șase victime în Moldova. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în majoritatea cazurilor, persoanele s-au adresat tardiv la medic, încercând să se trateze de sine stătător.

Solicitat de IPN, Ștefan Gheorghiță, șef de secție la ANSP, a declarat că ultimele patru decese s-au înregistrat pe parcursul săptămânii trecute. Este vorba despre două femei și doi bărbați, cu vârstele cuprinse între 34 și 66 de ani. Printre victime este și o tânără care a decedat la scurt timp după ce a născut prematur prin cezariană.

În perioada 1 octombrie 2018-20 ianuarie 2019, au fost înregistrate 271 de cazuri gripă, 124 768 cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare și 6928 cazuri de infecții respiratorii acute severe.

Specialiștii atenționează populația să se adreseze imediat la medic în cazul apariției simptomelor se boală. Este necesară izolarea bolnavilor la domiciliu și, în caz de necesitate, spitalizarea acestora. Persoanele cu risc înalt de îmbolnăvire, femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat, obezitate trebuie să evite contactul cu persoanele bolnave.

 

CEC a luat act de hotărârea privind deschiderea secțiilor de votare peste hotare

User Rating:  / 0

 

 

Guvernul și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Eurpene poate lansa procesul de organizare a celor 125 de secții de votare în cele trei circumscripții uninominale peste hotarele Republicii Moldova la alegerile parlamentare din 24 februarie. Comisia Electorală Centrală, în ședința de sâmbătă, 19 ianuarie, a luat act de hotărârea privind deschiderea secțiilor de votare,  transmite IPN.

Vicepreședintele CEC, Rodica Ciubotaru, a spus că pentru circumscripția 49 la Est de Republica Moldova vor fi deschise 27 de secții de votare. Pentru circumscripția 50 la Vest de Republica Moldova vor fi deschise 83 de secții de votare, iar pentru circumscripția 51, pentru SUA și Canada, urmează a fi deschise 15 secții de votare.

Făcând o analiză comparativă cu alegerile anterioare, Rodica Ciubotaru a menționat că la scrutinul din 24 februarie vor fi deschise mai multe secții de votare peste hotarele țării. La alegerile parlamentare din 2010 numărul acestora a fost de 75, la alegerile din 2014 - ­ 95, la alegerile prezidențiale din 2016 –­ 100.

 

Pentru scrutinul din 24 februarie CEC va transmite peste hotare 625 de mii de seturi de buletine,.

Solicitată să comenteze afirmațiile precum că s-au deschis secții de votare nu acolo unde este necesar, Rodica Ciubotaru a declarat că nu toate statele permit deschiderea de secții înafara misiunilor diplomatice și consulate. La alegerile din 24 februarie sunt state în care pentru prima dată vor fi deschise secții de votare. Este vorba de Croația, Georgia, Norvegia și Emiratele Arabe Unite.

Totodată, Comisia Electorală Centrală a stabilit că moldovenii domiciliați în regiunea transnistreană vor vota la alegerile parlamentare din 24 februarie și referendumul republican consulativ pe corcumscripțiile 47 și 48 în cadrul a 47 de secții de votare. La alegerile prezidențiale din 2016 pentru cetățenii Republicii Moldova din regiunea transnistreană au fost deschise trei secții de votare distincte și 27 de secții de votare mixte. Atunci au putut să voteze circa 140 de mii de alegători.

 

Alegerile sunt un test important pentru evaluarea stării de democrație, ambasador

User Rating:  / 0

 

Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, consideră că alegerile parlamentare vor reprezenta un test extraordinar de important pentru evaluarea stării de democrație în Republica Moldova. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, ambasadorul a declarat că aceasta este important, pentru că, după cum se știe, în Memorandumul despre asistența macrofinanciară au fost introduse precondiții politice și acestea au fost introduse exact după nerespectarea recomandărilor instituțiilor internaționale pentru schimbarea sistemului electoral. Respectiv, este foarte important ca procesul electoral să se desfășoare cu respectarea deplină a standardelor necesare, transmite IPN.

„Din punctul de vedere al Uniunii Europene, a fost exprimată de mai multe ori importanța alegerilor parlamentare din februarie, care trebuie să aibă loc în mod transparent, inclusiv credibil, ca să putem să constatăm că alegerile au fost libere, cinstite și credibile. Asta înseamnă că și în perioada dinainte de alegeri trebuie să fie respectate toate standardele care țin de procesul electoral. Candidații trebuie să aibă posibilitate să se înregistreze și să participe în procesul electoral în mod egal, inclusiv în ceea ce privește accesul la mass-media”, a notat ambasadorul.

Potrivit lui, procesul de votare trebuie să fie și el credibil și trebuie să existe și monitorizare, care va fi și din partea partenerilor internaționali, dar și din partea observatorilor naționali. De asemenea, este important ca și după alegeri să fie respectate regulile și cei care sunt aleși să aibă posibilitate de a-și prelua mandatele cât mai repede.

Peter Michalko a menționat că și societatea civilă este importantă în procesul electoral. „Și pentru că și eu personal am văzut mai multe alegeri în Republica Moldova, știu că cetățenii într-adevăr simt această importanță și simt și importanța pentru credibilitatea procesului de alegeri, care este legată cu observarea la nivel național de către participanții din partea societății civile”, a menționat ambasadorul.

Peter Michalko a mai spus că existența presei independente și libere este o prioritate și pentru Uniunea Europeană și pentru alți parteneri internaționali. Și în timpul procesului electoral există reguli care trebuie să fie respectate, inclusiv în ceea ce privește accesul egal al candidaților la mass-media. Pentru aceasta există instituțiile independente, care trebuie să monitorizeze respectarea acestor reguli.

 

Pînă astăzi, 9 ianuarie 2019, în circumscripțiile uninominale au fost înregistrați 102 concurenți electorali

User Rating:  / 0

 

CEC, - Comisia Electorală Centrală anunță că, pînă la finele perioadei de depunere a actelor în vederea înregistrării grupurilor de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova în cele 51 de circumscripții uninominale, au fost înregistrate 401 de grupuri (vezi tabelul anexat)Dintre acestea, 141 de grupuri de inițiativă au depus, la consiliile electorale de circumscripție electorală uninominale, listele de subscripție și dosarele solicitate în vederea examinării înregistrării candidaților. Pînă astăzi, 9 ianuarie 2019, au fost înregistrați 102 concurenți electorali în circumscripțiile uninominale.

Amintim că perioada de depunere a cererilor pentru înregistrare în calitate de concurent electoral, atît în circumscripția națională, cît și în cele uninominale se încheie la 24 ianuarie 2019.

Lista grupurilor de initiativa și a candidaților înaintați în circumscripții uninominale accesați pe următorul link;   https://cec.md/ro/upload/5c362887a6887/92128/attached_files

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vizitatorii

Avem 55 vizitatori și niciun membru online