Get Adobe Flash player

Date preliminare: În turul II pentru Primăria Chişinău vor lupta Ion Ceban şi Andrei Năstase

User Rating

 

 

După procesarea a 100% din voturi, datele preliminare arată că Ion Ceban, candidatul Partidului Socialiștilor, a luat 40,97%, iar Andrei Năstase, candidatul Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr – 32,12%. Potrivit acestor date, concurenții dați vor lupta în turul doi, peste 2 săptămâni, pentru Primăria capitalei, transmite IPN.

Pe locul 3 se clasează Silvia Radu, candidat independent, cu 17,65%, iar pe locul 4 Constantin Codreanu, candidatul Partidului Unității Naționale, cu 4,55%. Valeriu Munteanu, candidatul Partidului Liberal, a luat 3,61% din voturi.

Restul candidaților au sub 1%: Vasile Costiuc, candidatul Partidului Politic „Democrația Acasă” – 0,23%; Alexandr Roșco, candidatul Partidului Politic „Casa Noastră-Moldova” – 0,2%; Victor Strătilă, candidatul Partidului Verde Ecologist – 0,19%; Alexandra Can, candidatul Partidului Național Liberal – 0,17%; Alexandru Mâțu, candidatul Partidului Ruso-Slavean din Moldova – 0,17% şi Maxim Braila, candidatul Partidului Popular din Republica Moldova – 0,15%.

În municipiul Chişinău au votat peste 225 de mii de alegători, rata de participare fiind de 35,53%.

 

Nicolai Grigorișin a câștigat alegerile locale 2018 din Bălți

User Rating

 

 

Nicolai Grigorișin a câștigat alegerile locale 2018 din Bălți

Candidatul Partidului Politic "Partidul Nostru", la funcția de primar al orașului Bălți, Nicolai Grigorișin a cîștigat alegerile locale 2018 din Bălți, din primul tur după ce a acumulat peste 61 de procente.

Reamintim că pentru alegerile locale pe teritoriul municipiului Bălţi au fost deschise 54 de secţii de votare, unde au fost repartizate 54.000 de buletine de vot în limba romînă şi peste 50.000 de buletine în limba rusă, iar în buletine au figurat 8 candidaţi înscrişi în cursa pentru funcţia de primar al municipiului Bălţi.

Moldova și Belarus au semnat opt acorduri bilaterale

User Rating

 

 

Moldova și Belarus au semnat opt acorduri bilaterale

Republica Moldova și Republica Belarus au semnat joi, 19 aprilie, opt acorduri bilaterale de colaborare în domenii precum justiția, sănătatea și educația. Totodată, în baza unui memorandum semnat astăzi, Moldova și Belarus vor conlucra pe segmentul eficienței energetice pentru a spori gradul de utilizare a energiei regenerabile și a surselor alternative de combustibili. Acordurile au fost semnate în cadrul unei ceremonii, după ședința în format lărgit a delegațiilor celor două state, transmite IPN.

După ședința în format lărgit a delegațiilor Republicii Moldova și Belarus, dar și după întrevederea bilaterală cu președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, premierul Pavel Filip a spus că astăzi a fost semnat un contract de achiziție a autobuzelor din Belarus, iar în perspectivă și autobuzele vor deveni un produs mixt moldo-belarus, produs la Chișinău. Premierul a spus că cetățenii moldoveni apreciază mult tehnica belarusă, care asigura calitate și preț rezonabil. În ultimii cinci ani în Moldova au fost asamblate 120 de troleibuze din piese din Belarus.

Experții WatchDog consideră absolvirea de pedeapsă a autodenunțătorilor neconstituțională

User Rating

Experții Asociației Comunitatea „WatchDog.MD” consideră că absolvirea de la pedeapsă penală a autodenunțătorilor este neconstituțională. În opinia experților, autodenunțul este un instrument de protecție a corupților. Aceștia au elaborat o sesizare către Curtea Constituțională prin care solicită examinarea și declararea prevederile Codului Penal ce prevăd scutirea de răspundere penală a autodenunțătorilor, drept neconstituționale.


Într-o conferință de presă la IPN, expertul Valeriu Pașa a declarat că pe lângă încălcarea bunelor practici internaționale, principiul prin care autodenunțătorul este lăsat în libertate și scutit de răspundere, încalcă și principiile Constituției Republicii Moldova. Potrivit lui, interes pe acest subiect prezintă și cazul lui Ilan Șor, caz în care procurorul general încă în 2017 a anunțat că Șor este scutit de răspundere pentru că a scris un autodenunț. Aceasta, în condițiile în care, spune Valeriu Pașa, politicianul a recunoscut că a oferit mită, într-un dosar care are tangență cu furtul miliardului.

Expertul Sergiu Tofilat susține că justiția trebuie să-i trateze în mod egal pe toți cei implicați în corupție. În opinia sa, nu este corect faptul ca Ilan Șor și complicii săi să participe la acte de corupție, iar într-un final să fie pedepsiți doar complicii, pe motiv că Ilan Șor a scris autodenunț. Expertul mai spune că autodenunțurile examinate conțin informații false, care sunt luate de procuror ca bază probatorie, fiind acceptată ca adevărată de către instanțele de judecată. Sergiu Tofilat consideră că prin aceste acțiuni justiția moldovenească stimulează persoanele să ia mită.

Avocatul Ștefan Gligor spune că în Codul Penal există trei articole menite să lupte împotriva corupției, active sau pasive. Potrivit lui, toate trei conțin o clauză conform căreia, persoana, de la care au fost estorcate anumite bunuri materiale sau beneficii, este eliberată de răspundere penală, dacă aceasta depune autodenunț. Avocatul spune că încă în 2011, dar și în 2013, și în 2015 de două ori, Grupul statelor împotriva corupției (GRECO) a formulat recomandări la adresa Republicii Moldova, cu privire la eliminarea clauzelor care creează un risc mare de abuz. Acestea însă au fost ignorate.

Experții WatchDog.MD spun că textul sesizării va fi plasat pe pagina web a Asociației. Totodată, aceștia au îndemnat deputații, președintele țării, Guvernul, Ministerul Justiției, procurorul general și avocatul poporului să semneze respectiva sesizare.

Un copil de 5 luni a murit răpus de gripă

User Rating

 

 


Un copil de cinci luni din raionul Fălești a decedat zilele trecute fiind diagnosticat cu gripă de tip B, pneumonie bilaterală, dar și meningoencefalita de etiologie neprecizată, posibil virală. Copilul diagnosticat și cu septicemie a suferit șoc toxico-infecţios. Acesta nu a fost vaccinat împotriva gripei sezoniere, transmite IPN.

Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale menționează că situația epidemiologică prin gripă este la nivel scăzut. În săptămâna 9-15 aprilie, au fost raportate 955 de cazuri noi de infecții acute ale căilor respiratorii superioare, ceea ce reprezintă o descreștere cu 7,8 % în comparație cu săptămâna trecută și o creștere a numărului de cazuri cu 8,6 % în raport cu aceeași perioadă a sezonului precedent. În săptămâna nominalizată au fost înregistrate 22 de cazuri de gripă.

În laboratorul Infecții Virale, din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au fost investigate 20 de probe la prezența virusurilor gripale și non-gripale. Opt probe au fost pozitive la prezența virusului gripal de tip B, patru la prezența virusului gripal de tip A(H1N1)pdm09 și patru probe pozitive la prezența virusurilor non-gripale.

În sezonul gripal curent, au fost înregistrate șase cazuri de deces, inclusiv cazul copilului de cinci luni. Printre victimele gripei se numără trei femei, un bărbat și un adolescent.

Vizitatorii

We have 57 guests and no members online