Get Adobe Flash player

Cod galben de vânt puternic

User Rating

Meteorologii au emis avertizare cod galben de vânt puternic pentru a doua jumătate a zilei de marți, 30 ianuarie și pentru prima parte a zilei de 31 ianuarie. Sunt prevăzute intensificări ale vântului nord-vestic, în rafale de până la 15-20 de metri pe secundă, transmite IPN.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în următoarele zile sunt prognozate temperaturi cuprinse între +5 și +7 grade Celsius pe parcursul zilei și în jur de zero grade noaptea.

La sfârșit de săptămână sunt așteptate precipitații mixte.

Vineri, 2 februarie, la iniţiativa şefului statului,Igor Dodon, a fost lansat Anul lui Ştefan cel Mare

User Rating

Igor Dodon, a luat decizia că anume Ştefan cel Mare trebuie să fie comemorat în 2018, deoarece, la etapa actuală, Republica Moldova se află într-o situaţie destul de precară, iar astfel de acţiuni i-ar face mai uniţi pe moldoveni.

Preşedinţia se declară ferm convinsă că prin lansarea Anului lui Ştefan cel Mare se va reuşi promovarea adevăratelor valori ale patriotismului moldovenesc şi la educarea tinerii generaţii în spiritul patriotic.

Conferințe IPN. Adresarea mamelor din satele Moldovei către Președinte

User Rating


Fiodor Ghelici, președintele AO „Moldova Mea”, la conferința de presă cu tema: „Adresarea mamelor din satele Moldovei către Președinte. Cerem ca Președintele să-și îndeplinească promisiunile. Nu mai putem trăi așa, nu ne putem crește copiii, nu mai putem trăi în sărăcie!”.

Legea „anti-propagandă”: necesitate, avantaje și riscuri, dezbateri IPN

User Rating

Legea cu privire la completarea Codului audiovizualului, adoptată în data de 7 decembrie 2017 și promulgată în data de 12 ianuarie 2018, supra-numită Legea „anti-propagandă” se referă, în principal, la televiziune, iar televiziunea este parte integrantă din viața cotidiană a societății și a fiecărui cetățean. Respectiv, modificările la Lege vor aduce modificări în modul de viață, acțiunile, obișnuințele, deprinderile, bugetele, eventual mentalitatea oamenilor și a societății în ansamblu. De aceea, omul și societatea urmează să fie cât mai pregătiți pentru a înțelege noua situație în care s-au pomenit, iar discuția pe platoul IPN a țintit să contribuie la atingerea acestui scop. Despre aceasta au discutat invitații la dezbaterile publice cu tema: „Legea anti-propagandă”: necesitate, avantaje și riscuri”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Expertul permanent al proiectului, Igor Boțan, directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă „ADEPT”, a declarat că denumirea de Lege „anti- propagandă” este una populară, legată de un context ce ține de situația din regiune, însă în Nota informativă a proiectului de lege nu se deschid parantezele cu ce este legată această situație. „Putem ghici că acest lucru este legat de un conflict regional, iar în această situație, acest lucru trebuie menționat. Situația din regiune are o conotație specială după decizia Curții Constituționale a Moldovei din 2 mai anul trecut ce ține de ocupația teritoriului din stânga Nistrului de către Federația Rusă. Acesta este contextul la care se referă autorii Notei informative și ai proiectului de lege”, a spus expertul. În același timp, el a opinat că nu era nevoie de o modificare a Codului Audiovizualului, ci ca organul de reglementare al statului să-și exercite atribuțiile și să nu permită ca „propaganda străină să facă ravagii pe teritoriul Republicii Moldova”.

Corneliu Mihalache, deputat al Partidului Democrat din Moldova, a spus că modificările operate la Codul Audiovizualului au fost necesare pentru a demonstra voința politică la acest capitol și că este nevoie de a schimba abordările vizavi de spațiul informațional moldovenesc. El a menționat că nu ar trebui să existe discuții legate de modificările la Codul Audiovizualului, ce țin de emisiunile străine retransmise, pentru că pe acest segment erau necesare acțiuni clare având în vedere că din anii 90 și până în prezent situația din Republica Moldova la capitolul retransmisiunilor a degradat, iar radiodifuzorii autohtoni „au devenit ostaticii retransmisiunilor”. Deputatul a adăugat că o asemenea situație, ca cea din Republica Moldova, nu mai există în niciun stat din spațiul CSI, iar spațiul mediatic autohton a fost „parazitat de posturile rusești”.

„Oamenii au făcut bani pe seama retransmiterii și astfel, dintr-o problemă economică, aceasta s-a transformat în una politică de influență a realității din Republica Moldova. Avantajul completărilor la Cod ține de faptul că Moldova a spus poate pentru prima dată „stop” și nu s-a gândit de unde vine gazul și că trebuie să fim parteneri strategici. Pentru prima dată Moldova și-a permis să spună că are poziție, interese și viziune diferită față de „frații de la Răsărit”, iar politica este net superioară faptelor și consecințelor mediatice”, a mai spus Corneliu Mihalache.

În același context, deputatul PDM a subliniat că securitatea informațională este mai importantă poate decât cea economică, pentru că informația este o armă folosită tot mai dur și mai agresiv.

La rândul său, Mihaela Spătaru, deputată a Grupului Parlamentar Popular European, a spus că cel mai important aspect al Legii ține de securitatea informațională, iar atunci când se vorbește despre protejarea valorilor constituționale este important să înțelegem că hotarul fin dintre libertatea de exprimare și asigurarea securității. „Trebuie să protejăm și alte valori precum statul de drept. Trebuie să spunem că există riscul ca prin anumite mesaje să fie influențate deciziile politicienilor, ale cetățenilor care vin la vot. Toate acestea sunt lucruri ce trebuie luate în considerare. Completările la lege sunt doar un singur instrument și nu vom rezolva toate problemele spațiului informațional, de aceea am elaborat un nou concept al Strategiei securității naționale ca să vedem starea de lucruri pe toate segmentele”, a notat deputata.

Ion Ceban, secretarul președintelui Republicii Moldova a fost de părerea că vina pentru situația gravă în care se află economia și populația Moldovei nu trebuie pusă pe umerii Federației Ruse sau ai președintelui rus Vladimir Putin, ci pe guvernarea actuală. „Rusia este partenerul strategic al Moldovei, iar pentru că am ajuns la sapă de lemn și pentru că moldovenii pleacă cu sutele din țară nu este de vină propagandă rusă, dar cei care guvernează prost țara. Nu căutați inamici la Moscova, Surgut sau la Vladivostok. Reformele trebuie întreprinse pe intern și să nu căutăm inamici din extern, altfel oamenii vor fugi din țară și noi vom continua să dezbatem teme sterile”, a adăugat Ion Ceban. El a subliniat că votul alegătorilor este mai afectat de pachetele de orez pe care le primesc de la politicienii din țară și de cei 200 de lei, decât de propaganda străină. Potrivit lui, acțiunea clasei politice, care a vrut să placă partenerilor externi prin aprobarea respectivei legi, va avea efect de bumerang.

Veronica Cojocaru, membră a Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), a spus că CCA, conform competențelor ce îi revin, va monitoriza ca prevederile legii să fie respectate, iar în acest sens a fost aprobată o decizie prin care au fost informați toți radiodifuzorii despre modificările operate la Codul Audiovizualului. Aceștia au fost rugați să raporteze la CCA ofertele de servicii de programe în conformitate cu prevederile ce vor intra în vigoare de la 12 februarie curent.

Ion Bunduchi, director executiv al Asociației Presei Electronice APEL, expert, a precizat că presa autohtonă de astăzi se declară independentă, dar mai mult de jumătate din aceasta face propagandă. „Dacă „binevoitorii” țării noastre vor dori ca mesajele propagandistice să ajungă în țară, atunci vor găsi căi prin diferite emisiuni, inclusiv culinare, să facă acest lucru. Radioascultării, telespectatorii din Moldova nu au altă rețetă decât să devină critici și să nu creadă în tot ce se spune, să pună la îndoială ceea ce aud și văd. Trebuie să devenim fiecare din noi responsabili de modul în care ne informăm”, a adăugat expertul. În lupta cu propaganda nu există o experiență unică și nimeni nu ar putea să recomande Republicii Moldova cum să lupte cu acest fenomen. Fiecare țară încearcă să-și securizeze spațiul informațional cum consideră necesar la acel moment, iar legislație audiovizuală identică în două țări nu există nicăieri în lume. Probabil, nimeni nu s-a așteptat ca propaganda să aibă un asemenea impact”, a mai spus Ion Bunduchi.

Dezbaterile publice „Legea anti-propagandă”: necesitate, avantaje și riscuri”, constituie ediția a 86-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.

Maia Sandu reacționează la protestul organizat de simpatizanții Partidului Șor

User Rating
Președinta Partidului Acțiune şi Solidaritate, Maia Sandu, susține că a urmărit cu tristețe oamenii, în mare majoritate bătrâni, veniți sâmbătă, 20 ianuarie, la sediul PAS să someze formațiunea să nu-l mai critice pe Ilan Șor și să nu mai ceară justiției pedepsirea lui. „Protestatarii cereau să nu fie ponegrită imaginea lui Șor. Nu ai ce ponegri la un individ implicat în furtul miliardului și în coruperea oamenilor, profitând de sărăcia lor”, a declarat Maia Sandu, citată de IPN.


Politiciana a distribuit pe Facebook un audio intitulat „Șor fură miliardul, iar apoi plătește oameni sărmani să vină să-l apere”, în care o persoană ar povesti cum au fost organizați şi plătiți participanții la protest.  „În înregistrarea video, auzeam cum oamenii veniți astăzi se plângeau că au pensii foarte mici, că prețurile sunt foarte mari, că viața este foarte dificilă în Moldova. Din păcate, este adevărat. Cu părere de rău, această stare gravă de lucruri din țară și necazul acestor oameni au fost cauzate anume de Șor, Plahotniuc și alții ca ei, care au furat și au spălat miliarde, care trăiesc în bogăție pe seama acestor oameni, iar acum își bat joc de ei, plătindu-le câteva sute de lei pentru a veni pe frig să le facă jocul”, menţionează Maia Sandu.

Lidera PAS afirmă că formațiunea nu se va opri în a cere justiție și pedepsirea celor vinovați, inclusiv a lui Șor. „Noi vrem oamenii să trăiască demn și pentru asta vom depune toate eforturile”, mai spune lidera PAS.

Membri și simpatizanți ai Partidului Politic „Șor” au organizat sâmbătă o acțiune de protest la sediul PAS, cerându-i Maiei Sandu să îl lase în pace pe liderul lor, primarul de Orhei Ilan Șor. În opinia membrilor Partidului „Șor”, și Maia Sandu trebuie trasă la răspundere pentru ilegalitățile comise pe timpul când era ministru al educației, și anume pentru faptul că au fost închise mai multe școli, iar mii de elevi au fost nevoiți să meargă să învețe la distanțe mari de unde locuiesc. Protestul este organizat după ce la începutul săptămânii curente, membri și simpatizanți ai PAS au cerut Judecătoriei municipiului Chișinău traducerea urgentă a dosarului Şor, transmiterea acestuia Curții de Apel și condamnarea lui Ilan Şor pentru implicare în furtul miliardului. Între timp, presa a scris că dosarul a fost tradus și transmis Curții de Apel.

Vizitatorii

We have 79 guests and no members online