Get Adobe Flash player

Interviu cu expertul Transparency International, fost ministru al finanţelor.

User Rating

 

 

 

 

Veaceslav Negruța: „Din păcate, se distrage atenția de la miliardul furat către alte fraude”

Veaceslav Negruța
Aflîndu-se în SUA, președintele Parlamentului Andrian Candu a spus că autorităţile ar fi găsit deja peste 90 la sută din suma miliardului dispărut, sugerând totodată că principalul suspect Ilan Șor nu se află în puşcărie doar pentru că procesul lui în justiţie nu e finalizat. Expertul Veaceslav Negruţă de la Transparency International, fost ministru al finanţelor, se arată nedumerit de suma anunţată de guvernare.

Europa Liberă: Cum v-a prins pe Dvs. această veste pe care a anunțat-o Andrian Candu, aflându-se tocmai peste ocean, în Statele Unite ale Americii, spunând că autoritățile ar fi găsit deja peste 90 la sută din suma miliardului dispărut?

Veaceslav Negruța: „E o declarație făcută într-un anumit context și departe de casă. Dacă acest mesaj ar fi fost lansat aici, pe intern, cu siguranță ar fi fost mai multe cifre puse imediat pe masă și argumente că, de fapt, nimic nu se întâmplă nici ca investigație, nici ca recuperare. De unde au luat autoritățile și operează cu această cifră de 90 la sută, precum că au stabilit unde sunt aceste mijloace este o declarație ciudată, dar să vedem și descifrarea dacă urmează mai departe, descifrarea sub formă de nume, jurisdicții și acțiuni pentru a recupera mijloacele extrase anterior din Republica Moldova. Faptul că s-a încercat de a lansa această declarație undeva în afară este folosit doar ca o încercare de a induce în eroare în mare parte partenerii de dezvoltare, o încercare disperată de a se credibiliza sau de a încerca de a obține un alt credit de încredere.”

Europa Liberă: Admiteți că dl Candu s-a referit și la informația pe care o anunțau ceva mai devreme Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție când spuneau că s-ar fi ajuns la etapa când deja s-a investigat peste 90 la sută din frauda bancară?

Veaceslav Negruța: „Puțin, foarte puțin cunoaștem dacă acele declarații ale procurorilor sunt într-adevăr o investigație. Noi vedem o încercare, de fapt, a autorităților responsabile de investigare de a pune într-o oală mai multe episoade din fraudele financiare și bancare care au avut loc aici și astfel este umbrită această tâlhărie numită „furtul miliardului”. Din păcate, se distrage atenția de la miliardul furat către alte fraude, care la fel merită investigate și merită responsabilizare aplicată persoanelor implicate, dar trebuie societatea și partenerii de dezvoltare să fie corect informați, pentru că vorbim de episoade diferite, sume diferite de investigat, urmărit și de recuperat. Deci să nu uităm că e vorba de sume mari, iar miliardul furat merită a fi recuperat.”
Europa Liberă: Statul are capacitatea astăzi să recupereze, cel puțin, o sumă bună din acest faimos furt al miliardului de la cele trei bănci?

Veaceslav Negruța: „Statul ar fi avut mult mai multe șanse să recupereze din mijloacele fraudate, dacă din start aplicau sechestre, blocaje în conturile acelor agenți economici care sunt cunoscuți, care sunt inclusiv incluși în rapoartele Kroll 1 și 2. Dacă acțiunile erau prompte și adecvate, cu siguranță șansele erau mai mari. Cu orice zi trecută, șansele devin tot mai puține și mai puțin probabile de a recupera o sumă cât mai mare din acest miliard extras din Republica Moldova. Din păcate, miliardul care acum în mare parte se află în jurisdicții străine, inclusiv în offshore, jurisdicțiile sunt indicate în raportul Kroll 2, deci o parte din aceste resurse se mișcă și nu exclud că unele din ele intră deja în Republica Moldova sub formă de diverse proiecte, inclusiv participații în privatizări și alte lucruri.”

Europa Liberă: Dar indirect cetățenii acoperă ceva din această sumă?Veaceslav Negruța: „Cu siguranță da, pentru că, pe de o parte, cetățenii deja au fost lipsiți de resursele care le aparțineau lor în acele trei bănci, ulterior, resursele lor, depunerile care erau lipsă au fost acoperite din rezervele valutare, din rezervele internaționale plasate la Banca Națională, care indirect aparțin cetățenilor și plus acești cetățeni 25 de ani, până în 2041, plătesc dobânzi pentru a rambursa golul creat de aceste fraude financiare. Iată anul trecut, de exemplu, 668 de milioane au fost distrase din bugetul de stat, anul acesta deja prima plată s-a făcut, iar pe 4 octombrie urmează altă plată, în total e vorba de 800 de milioane, alte 800 de milioane care sunt plătite în 2018 pentru a deservi această datorie pusă pe umerii cetățenilor. Și așa în fiecare an, până în 2041, avem de plătit aproape câte un miliard de lei în fiecare an.”

.

Congresul Controverselor

User Rating

În zilele de 14-16 septembrie, curent, la Chișinău, a avut loc Congresul Mondial al Familiilor, eveniment organizat sub patronajul președintelui Igor Dodon, în susținerea a ceea ce acesta, cât și ceilalți organizatori, numesc familie tradițională. La Congres, s-a vorbit despre „pericolul” homosexualității și al avorturilor și mai puțin despre sărăcia în care trăiesc numeroase familii din R. Moldova. Oaspeții nu au refuzat să servească bucate și băuturi alese la mese copioase, iar fiind întrebați dacă nu ar fi fost mai util ca cheltuielile pentru acest Congres să fie direcționate sub formă de donații pentru familii nevoiașe, mulți dintre ei s-au arătat nedumeriți.

Fiodor Ghelici: Socialiștii îl victimizează pe Igor Dodon

User Rating

 

 

 

Fiodor Ghelici, președintele Asociației obștești „Moldova mea”, susține că socialiștii invocă accidentul rutier în care a fost implicat cortegiul prezidențial pentru a-l victimiza pe Igor Dodon.

Într-o conferință de presă la IPN, activistul a spus că printre versiunile răspândite în unele raioane ale țării de către socialiști este faptul că a fost, de fapt, un atentat la viața președintelui, pus la cale de oligarhi, în frunte cu Vlad Plahotniuc.

O altă versiune este că a fost un atentat organizat de americani, europenii sau românii, pentru că Igor Dodon are o relație de prietenie cu președintele rus, Vladimir Putin.

Încă o ipoteză avansată este că ar fi implicați bandiții islamiști, după expulzarea cetățenilor turci din Moldova. Activistul consideră că toate aceste versiuni sunt mincinoase și manipulatorii.

Fiodor Ghelici este nedumerit de ce președintele țării le permite membrilor Partidului Socialiștilor să speculeze pe seama unei nenorociri, în care viața sa, a mamei și a fiului său au fost în pericol.

Fiodor Ghelici a sugerat, de asemenea, că de vină pentru accident ar fi și cortegiul prezidențial, care mereu se deplasează cu viteză mare. Oamenii se întreabă și de ce președintele,  în zi de odihnă, circulă cu escorta prezidențială și cu paza de stat, și de ce în automobil erau membri ai familiei.

Fiodor Ghelici a făcut apel către mass-media să nu fie complice al politicienilor manipulatori, iar președintelui – să se fie deschis către popor și grijile acestuia.


 

Veterani de război condamnă decorarea lui Ilan Șor cu Insigna de Onoare

User Rating

ÎUn grup de veterani ai conflictului armat de la Nistru a emis o declarație în care își exprimă nemulțumirea față de faptul că Uniunea Națională a Veteranilor Războiului pentru Independența Republicii Moldova (UNVRI) l-a decorat pe primarul de Orhei, condamnat în primă instanță, Ilan Șor, cu Insigna de Onoare. Diploma de certificare a decorării a fost semnată de președintele respectivei organizații, Mihai Balan, care, spun veteranii, nu îi reprezintă.


Într-o conferință de presă la IPN, colonelul Gheorghe Slutu, a spus că veteranii au luptat și pentru edificarea statului de drept, pentru respectarea drepturilor fundamentale ale omului, pentru prosperarea cetățenilor, confortul de a trăi acasă în condiții decente și civilizate. „Or, Șor este o unealtă docilă a lui Plahotniuc, responsabil de furtul miliardului și este persoana care figurează cel mai frecvent în raportul Kroll. Faptul că împarte la dreapta și la stânga fărâme din banii publici furați nu-l face deloc demn de distincții”, susține Gheorghe Slutu.

Veteranii mai spun că gestul făcut de conducerea UNVRI demonstrează servilism față de guvernare. Și acest lucru este contrar deciziei Consiliului Național al Uniunii din 22 mai 2015, care a decis susținerea unanimă a mișcării civice protestatare. „Cu regret, ne convingem odată în plus că Mihai Balan, care a ajuns președinte prin fraudă, a dispersat veteranii, face declarații și organizează acțiuni iresponsabile în numele veteranilor, făcând jocul lui Plahotniuc prin complicele său politic și penal, Ilan Șor”, se arată în declarația grupului de veterani.

Potrivit lui Chiril Moțpan, colonel de politie și vicepreședinte al Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, pe parcursul ultimilor ani, din păcate, veteranii de război au devenit marfă de schimb în mâinile unor impostori de la guvernare sau în mâinile unor reprezentanți ai uniunilor veteranilor ajunși în funcție prin fraudă. „Guvernanții au reușit să corupă și să-i disperseze pe cei care și-au apărat țara cu armele în mână”, a spus Chiril Moțpan.

Generalul Anton Gămurari a remarcat că cei care au fost judecați, care au făcut crime, nu trebuie să primească astfel de insigne. „Susținerea lui Șor dă de înțeles că ceva nu e normal în țara asta”.

Președintele organizației teritoriale Chișinău a Uniunii, Mihai Tomacinschi, a spus că este umilitoare pentru veterani acordarea acestei distincții lui Ilan Șor.

Veteranii au comentat și anunțul despre întâlnirea președintelui Igor Dodon cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, planificată pentru, 6 septembrie, la reședința de la Condrița. Potrivit veteranilor, este o rușine.

Grupul a făcut un apel către colegii veterani, îndemnându-i să se distanțeze de liderii lor trădători, să-și păstreze onoarea și demnitatea, să revină la valorile pe care le-au apărat în anii de grea cumpănă pentru țară.

Uniunea Națională a Veteranilor Războiului pentru Independența Republicii Moldova l-a decorat pe Ilan Șor cu Insigna de Onoare, în semn de gratitudine pentru sprijinul său acordat veteranilor războiului de la Nistru și familiilor acestora.

Vizitatorii

We have 23 guests and no members online